Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Газа очакват с нетърпение Ердоган

27 юни 2013, 12:21 часа • 10695 прочитания

Министър-председателят на Палестинската автономия Исмаил Хания заяви, че палестинците в Ивицата Газа са готови да посрещнат по достойнство турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, предаде телевизионният канал NTV.

След изявленията на Ердоган, че всеки един момент може да предприеме „изненадващо посещение в Газа”, Исмаил Хания прие група турски журналисти в резиденцията си в Газа.

Палестинският премиер изрази задоволство от оказваната помощ от Турция на Палестинската автономия и подчерта, че палестинците възприемат държавата Турция като пример за подражание. По този повод Исмаил Хания визира „смелото поведение на Ердоган в Давос” (скандалният случай от края на януари 2009 година, когато Ердоган безпардонно напусна Давос в резултат на острото противопоставяне с израелския президент Шимон Перес по време на Световния икономически форум – бел. на ред.), с което действие е „спечелил сърцата на палестинците”.

Пак в тази връзка Исмаил Хания подчертава, че „палестинската външна политика и турската външна политика са в една и съща посока” и оценява предстоящата визита на Ердоган в Газа като „една голяма стъпка към вдигане на израелското ембарго”. Палестинският премиер се надява и на посредничеството на Ердоган за урегулиране на отношенията между „Хамас” и „Фатах”, защото „турският премиер винаги заявява, че е необходимо „Хамас” и „Фатих” взаимно да се разберат за каузата на палестинците и бъдещото управление на автономията.”, отбеляза NTV.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес