Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В доклада на ПАСЕ за България отпада текстът за помашко и македонско малцинство

23 януари 2013, 16:56 часа • 17015 прочитания

В доклада за България в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) отпада текстът за помашко и македонско малцинство. Това съобщи Лъчезар Тошев, депутат от Синята коалиция, и зам.-ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в ПАСЕ, предаде Фокус.

„Имаше предложение, с което България се призоваваше да се признае помашкото и македонското малцинство, но аз внесох предложение за отпадането му в проекта за Резолюция 1915”, каза Тошев.

Той е внесъл две предложения, които са се приели, а предложението за отпадането на двете категории се е приело с 88 гласа „за”.

„Моят основен аргумент беше това, че в България няма система за признаване или непризнаване на малцинства, тъй като, когато през 2000 година ратифицирахме Рамковата конвенция за националните малцинства, ние широко дискутирахме, и се отказахме от този вариант. В Германия има списък с малцинствата, които държавата признава, например 4 малцинства, а другите - не, и това създава голямо напрежение при гласуването. У нас също би могло да се случи подобно нещо. Затова нашето решение през 2000 година беше - да признаем правото на самоидентификация на всякакви групи, без да го оспорваме, и когато те желаят, биха могли да се възползват от правата, които им дава Рамковата конвенция за националните малцинства”, посочи той.

Тошев обясни, че това предложение е с цел да не се получи така, че асамблеята да призове България да мине към германския модел, който не е подходящо да бъде прилаган в България.

„Македонският представител направи много добронамерено изказване към България, в което подчерта, че България винаги се е отнасяла много приятелски към Македония и те предложиха да се прекрати процедурата по постмониторингов диалог”, посочи още Тошев.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес