Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Бургаско регистрираха нови случаи на марсилска треска, върлува и варицела

24 септември 2014, 10:57 часа • 9898 прочитания

В Бургаско само за седмица са регистрирани два нови случая на заразени с марсилска треска. Това показва справка в информационния бюлетин на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), съобщава topnovini.bg. От началото на годината до момента случаите вече са десетки.

Марсилската треска е заболяване, което се получава след ухапване от кърлеж, носител на заразата. Това е едно от най-разпространените заболявания, предавани от тези животинки.

Именно влагата от падналите дъждове активизира кърлежите. Те се срещат най-често в поляните, като най-активни са от средата на април до октомври, когато почти изчезват.

Впечатление прави и увеличената заболеваемост от варицела в региона. Докато за седмицата от 1-ви до 7-ми септември има само един заразен, то през следващата регистрираните случаи вече са 7.

С настъпването на есента расте и броят на заболелите от грип. Регистрираните случаи на остри респираторни заболявания в областта надскача 50.

След бума на стомашно-чревни инфекциите болните вече постепенно намаляват. От 19 в началото на месеца, миналата седмица те са били с десет по-малко.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес