Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Босилеград честват 3 март с богата патриотична програма

26 февруари 2019, 17:26 часа • 2471 прочитания

Българите в Западните покрайнини, по-конкретно КИЦ "Босилеград", и тази година ще отбележат Националния празник на родината - 3-ти март. Това ще се случи на 1-ви март (петък) от 18:00 часа, когато историкът Ангел Джонев ще изнесе лекция за Освобождението от турско робство, а квартет "Славеите" на Надка Караджова ще изпълни български патриотични и популярни народни песни. Събитието е съвместно със Столична община, а входът ще бъде свободен.

Отбелязването на 3 март е част от културната програма на КИЦ-а и се отбелязва всяка година. Миналата година събитието включваше емоционална културна програма - рецитал на актрисата Василка Сугарева и вокални изпълнения на патриотични песни от солиста на Софийската опера Константин Янков, със съпровод на акордеон от Йордан Велинов. На събитието присъстваха представители на Граждански комитет "Западни покрайнини", Адвокатска колегия Кюстендил и граждани на Босилеград.

Д-р Валентин Янев също поздрави гостите и припомни с обръщението си, че въпреки решаващия принос на Русия за Освобождението на България, българският народ не просто е консумирал свободата си, а я е извоювал в боевете на Шипка и Плевен.

КИЦ "Босилеград" от години насам отбелязва Освобождението на България, въпреки че в Сърбия на това не се гледа с добро око. Преди няколко години, например, срещу председателя на Демократичния съюз на българите бе образувано наказателно производство, за това че бе сложил българския трибагреник на балкона на КИЦ.

Сърбия принципно приема с недоверие Националния празник на България, защото техните историци смятат, че в честването на 3-ти март са заложени териториални претенции към днешна Сърбия с цел създаване на Санстефанска България.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес