Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Увеличават се случаите на отнети българчета от социалните служби в чужбина

27 януари 2020, 07:14 часа • 2528 прочитания

Казусите с отнетите от социалните служби в чужбина българчета се увеличават. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред БНР.

„През последните години зачестява работата на консулите и на Държавната агенция за закрила на детето по отношение на сигнали, които получаваме от такива хора, най-вече от Норвегия, от Германия, имаме от Холандия, от Италия, включително имаше и от Хаити, Съединените американски щати“, разказа Сачева. Тя подчерта, че трудно се синхронизират законодателствата в различните държави, свързани със семейството.

„Много пъти това, че се раждат деца без официална връзка, или пък това, че нашите сънародници не винаги спазват процедурите и правят така, че децата им да са български граждани, създава големи проблеми по-късно, когато те се обърнат към държавата с молба да получат защита“, допълни социалният министър.

По отношение на притесненията на противниците на новия Закон за социалните услуги в частта му за децата Сачева подчерта, че в българския модел на социална политика изобщо не може да се говори за трайно извеждане на малчуганите. 1800 от децата в риск са върнати в биологичните им семейства или в разширена семейна среда от най-близки роднини. Под 1000 са изведените малчугани, но по техните случаи се работи.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес