Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Увеличава се дебитът на водоизточника, който захранва Своге

18 август 2022, 11:18 часа • 1301 прочитания

Наблюдава се известно увеличение на дебита на водоизточника, който захранва град Своге и прилежащите села. Към 07:35 ч. е бил 54,72 л/сек. литър в секунда, съобщиха от ВиК София област, предава БНР. В Своге и околните населени места още е в сила частично бедствено положение заради липсата на водата. 

Стана ясно, че  ВиК дружеството работи по изграждането на два шахтови кладенеца. Днес ще бъдат доставени помпите за тях и в рамките на деня ще започне подаване на вода до довеждащ водопровод към град Своге. Също днес ще започне и изграждането на нов сондаж, след като беше проведена среща с хидролози и беше уточнено мястото, информират от дружеството.

Припомняме, че служебното правителство взе решение да освободи вода от резерва за Своге. "Близо 100 хиляди литра питейна вода за община Своге са освободени от Държавния резерв. Първите количества вода са пристигнали вчера късно вечерта, съобщи заместник-кметът на Своге инж. Валентин Михайлов. Той уточни, че сондажите ще бъдат изградени в коритото на река Искрецка в района зад фабриката за картонени опаковки в Своге.

Търсят се начини да бъде пренасочена вода към река Искрецка, която внезапно пресъхна и остави над 12 хиляди души в община Своге без вода. Един от вариантите е водохващането под Петрохан да бъде изцяло насочено към село Искрец, обяви директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.

 

 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес