Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

US Open: Надал впечатлява, Нишикори, Гулбис и Вердаско стегнаха куфарите

27 август 2013, 09:50 часа • 5239 прочитания

Последният турнир от Големия шлем за годината вече започна, а първите ден на Откритото първенство на САЩ донесе доста изненади, предимно в мъжката схема на турнира.

Мъже

Централно събитие за деня бяха мачовете на световния номер 2 Рафаел Надал и петкратният шампион в Ню Йорк Роджър Федерер. За съжаление дъжд отложи мача на Федерер, който ще се играе днес, докато Надал с лекота и със стил се справи с представителя на домакините Райън Харисън - 6:4, 6:2, 6:2. Мачът ще се запомни с невероятно върнатия с контрасмач от Рафа смач на Харисън при 30:30 в първия гейм на първия сет, след който се стигна до точка за пробив и Харисън още в този момент се предаде.

Голямата изненада за деня при мъжете беше отпадането на 11-ия в схемата Кей Нишикори, който загуби с разгромното 4:6, 4:6, 2:6 от Даниел Еванс от Великобритания. Другите "по-големи риби", които бяха изхвърлени от турнира, са Ернест Гулбис и Фернандо Вердаско. И двамата загубиха в петсетови мачове, съответно от Андрес Хайдер-Мауер и Иван Додиг. Особено Гулбис показа за пореден път несериозния си характер, след като в четвъртия сет водеше с пробив, но допусна да се стигне до тайбрек, загуби и оттам насетне загуби и желанието си за игра.

Междувременно Джеймс Блейк обяви официално, че тазгодишното издание на US Open е последният турнир в професионалната му кариера. Блейк достигна до номер 4 в света през 2006 година, след като преживя ужасяваща травма - счупване на врата при тренировка за Мастърса в Рим. Американецът е истински пример за спортсмен, а атрактивният му стил му спечели много фенове в цял свят.

Днес, не по-рано от 19:30 - 20:00 часа започва мачът на Григор Димитров срещу Жоао Соуса.

Жени

При дамите Винъс Уилямс започна отлично турнира с успех с 6:1, 6:2 на полуфиналистката от "Уимбълдън" Кирстен Флипкенс. Мачът обаче не беше чак толкова лек, колкото подсказва резултата - във втория сет Винъс трябваше да воюва за преднината си, след като Флипкенс за малко не обърна от 0:2 гейма до 3:2 - петият гейм продължи 12 минути, като имаше спиращи дъха разигравания, включително върнати прострелни волета на Винъс от белгийката, но американката удържа и не позволи пробив, а Флипкенс рухна след пропуснатата възможност. В следващия кръг Винъс излиза срещу Дзе Джън от Китай. Напред продължава и номер 3 в схемата Агниешка Радванска след същия резултат като в мача на Винъс.

Иначе мачът на Цвети Пиронкова срещу Алисън Риск също е днес и ще започне между 23:00 - 0:30 часа българско време.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес