Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юрист сравни криенето на данните за мръсния въздух с криенето на истината за Чернобил

09 октомври 2024, 08:05 часа • 613 прочитания

Действията на нашите власти с преместването на станциите, които измерват замърсяването на въздуха, в периферията и манипулираните данни, са сравними с криенето на истината за Чернобил. Това каза адвокат Михаил Екимджиев в ефира на Нова телевизия.

„150 дни в година среднодневно е налице превишаване на фини прахови частици при допустима норма от 35“, каза той.

ОЩЕ: „Ние сме това, което дишаме“: Как се отразява мръсния въздух на здравето ни

Юристът упрекна държавата, че с криенето на станциите в парковете и манипулирането на данните не дава възможност на хората сами да се предпазят – с носенето на маски, затваряне на прозорци, неизлизане навън.

Попитан има ли кой да задължи властите да сложат станции там, където наистина е най-мръсно, юристът каза, че няма. „Остават единствено гражданският натиск и недоволство“, каза той.

„Живеем в една държава, в която всички неуспехи на властта се стоварват върху гражданите и те плащат глобите“, завърши Екимджиев.

Припомняме, че от сдружението "За Земята" разкриха, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е прикривало в продължение на години, че системата за измерване на качеството на въздуха в София е била компрометирана и не е отчитала коректно нивата на замърсяване, въпреки че министерството е разполагало с данни за това - ОЩЕ: МОСВ с години крие данни за незаконно измерване на мръсния въздух в София

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес