Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ура, другари" ехти в СУ, намесиха Борисов във форум за Людмила Живкова

19 октомври 2012, 11:24 часа • 55211 прочитания

Конференцията за Людмила Живкова в Софийския университет бе саботирана от протест на граждани, събрали се да изразят възмущението си от провеждането на форума в Алма Матер.

Според тях това събитие представлява реабилитация на комунистическия режим.

Демонстрантите прекъснаха конференцията като нахлуха в залата с викове "Ура, другари!" и "БКП-КПСС".

Те носеха и плакати, на които пишеше "Живкова при Живкови, не при студентите", "Не на комунизма",  "КГБ" и други.

Конференцията все пак започна със закъснение, но и след нейното начало бурните реакции продължиха. Възмущение предизвика появата на последния началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС - Димитър Иванов.

Историчката Искра Баева призова протестиращите да останат в залата, но да запазят тишина, за да може да се провежда конференцията. Виковете продължиха и по време на изказванията.

"Не можем да зачеркнем миналото си. За да го оценим, първо трябва да го изучим", изтъкна деканът на Историческия факултет доц. Пламен Митев

Той призова протестиращите първо да чуят тезите в лекциите и след това да съдят форума.

За да изразят недоволството си от решението на Историческия факултет на СУ, протестиращите иронизираха с "Людмила Живкова е комунист, а не народен будител".

Сред плакатите имаше и такива със снимки на премиера Бойко Борисов от времето, когато е бил телохранител на тоталитарния диктатор Тодор Живков.



Има и надписи "ББ: Фактът, че след 20 години все още се говори за него показва, че много неща са били направени".

Припомняме, че възмущението относно конференцията, което от дни се надига в социалните мрежи, вчера стигна и до парламента.

Синята коалиция излезе с декларация, в кояно поиска Софийският университет "Св. Климент Охридски" да отмени форума и на ректора му проф. Иван Илчев да се потърси сметка за използването на висшето учебно заведение  за политическа пропаганда в полза на БКП/БСП".

От БЗНС също заявиха, че са възмутени от поредния опит за реабилитация на комунистическия режим.

Останалите партии обаче не взеха отношение по спорната конференция.

Според сините мълчанието на управляващите от ГЕРБ ги прави съучастници в тази реабилитация на живковизма, започната от премиера Бойко Борисов, който бе бодигард на Живков. Те определиха като необяснимо и непростимо пред пострадалите от режима български турци липсата на реакция от ДПС.

Редактор: Ивайло Кючуков

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес