Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уорлик: Сами си решавайте за шистовия газ

14 юни 2012, 19:16 часа • 4025 прочитания

Трябва сами да вземете решението дали в България ще има проучвания за шистов газ и то трябва да бъде направено на базата на информация и научни факти, а не на базата на емоция, заяви американският посланик Джеймс Уорлик.

"Мисля, че именно в тази посока върви дебатът сега и българите сериозно си задават въпроса дали могат да създадат регулаторна рамка, при която да се добива шистов газ без да се уврежда околната среда и трябва само да достигнете до този отговор", допълни той. Американският посланик е убеден, че в България върви добра дискусия около плюсовете и минусите от шистовия газ. "Както и преди съм казвал най-важното нещо е околната среда и не трябва да се прави нищо, което може да увреди прекрасната страна, която имате", подчерта той, цитиран от БГНЕС.

Уорлик коментира и възможността в близките години да отпадне изискването за американски визи. "Нямам никакви съмнения, че в бъдеще България ще бъде част от програмата на САЩ за освобождаване на визите. Въпросът не е "дали", а "кога". Проблемът е, че не мога да прогнозирам точно кога, тъй като това е решение, което трябва да бъде взето от американския конгрес и е трудно да се каже кога точно ще се случи това. Междувременно американските визи за българите са валидни за 10 години и вие можете да пътувате до САЩ колкото пъти искате да за това време", заяви той и допълни : "Надявам се да не отнеме 20 години, докато бъдете освободени от изискването за визи, но наистина е трудно да се прогнозира това, защото не можем да контролираме процеса. Това не е решение, което може да направи държавния секретар или дори президента на САЩ, а решение, което трябва да бъде взето от нашия парламент".

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес