Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„УниАрт“ представя европейска живопис от XVII век до наши дни

17 май 2012, 13:03 часа • 23610 прочитания

На 19 май 2012 г. от 16.00 часа Нов български университет ще открие уникална по рода си университетска галерия, представяща множество значими творби на чуждестранни и български автори от XVII век до наши дни.

Галерия УниАрт представя три колекции, различни по характер, но интегрирани във внушителното архитектурно пространство, специално изградено за нея.

В по-голямата си част експонатите от колекцията са дарени или предоставени за експониране на НБУ от семейството на Божидар Данев – изпълнителен председател на БСК. „Силно съм убеден, че в класиката има неоткрити дълбочини, прикрита символика, стъпистващо благородство и аристократизъм, а в споделянето има сладка тревога, дълбока тръпка и вътрешна радост“, споделя Божидар Данев по повод откриването на галерията.

Ядрото на постоянната експозиция съставят картините от европейски художници. По-голямата част от тях са дело на холандски и фламандски автори от ХVI до XVIII век.

Скулптурната колекция включва творби на съвременни български скулптори, сред които Вежди Рашидов, Павел Койчев, Стефан Лютаков, Крум Дамянов и др.

Маслени картини (собстнвеност на учебното заведение) на Иван Кирков от късния му период и съвременна българска пластика допълват новото галерийно пространство.

Галерията е построена през 2011-2012 г. по проект на архитект Зарко Узунов и ще предостави възможност на посетителите на НБУ да оценят значими произведения на изкуството в автентична среда, придавайки й както естетическа, така и академична стойност.

УниАрт ще бъде част от програмата на Нощ на музеите и галериите, организирана от МОМН, която тази година ще се състои на дата на откриването – 19-и май. В този ден посетителите на НБУ ще имат възможността да се наслаждават на експонатите до полунощ.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес