Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юнайтед направи дубъл от победи над Ливърпул

13 януари 2013, 17:32 часа • 8248 прочитания

В дербито на 21-вия кръг на Премиершип и дерби на целия английски футбол "Манчестър Юнайтед" успя да се наложи с 2:1 над големия си съперник "Ливърпул". Така червените дяволи увеличиха преднината си пред втория "Манчестър Сити" на 10 точки преди сблъсъка между "Сити" и "Арсенал" .

И двата отбора започнаха доста предпазливо срещата, като положения липсваха и пред двете врати. „Юнайтед” опитваха да се настанят в половината на „Ливърпул”, но гостите бяха излезли с петима души в халфовата линия и успешно оказваха съпротива, като не даваха на червените дяволи да се разгърнат.

Мачът постепенно влизаше в едно русло на дебнене, когато голмайсторът на Премиершип Робин Ван Перси доказа защо сър Алекс го преследваше така упорито и го искаше в състава си. В 19-тата минута червените дяволи направиха страхотна атака през центъра с размяна на пасове между Дани Уелбек, Том Клевърли и Патрис Евра, като французинът веднага центрира от левия фланг по земя в наказателното поле, а там Ван Перси прояви хищнически инстинкт и с левия крак препарира Рейна – 1:0.

Този гол отключи агресията на „Юнайтед” и смути „Ливърпул”, като Ван Перси само след няколко минути открадна топката от Стивън Джерард и за малко не излезе сам срещу Пепе Рейна, но Джерард си поправи грешката с точен шпагат. Отново Ван Перси малко след тази ситуация беше добре изведен между Даниел Агер и Мартин Шкъртел, но холандецът не уцели добре топката от движение. Два добри шанса имаше и пред Дани Уелбек, който в този мач играеше от по-задна позиция и сменяше непрекъснато мястото си с Клевърли и Кагава.

В самият край на полувремето „Юнайтед” можеше да поведе спокойно с 2:0 след хубав пас към Рафаел Да Силва, който се измъкна в наказателното поле и намери Ван Перси, а той с пета преодоля Рейна, но Шкъртел изчисти пред голлинията, а в последвалото меле Кагава се блъсна в Рейна и го свали в нокаут.

Второто полувреме започна на високи обороти, като „Ливърпул” създадоха първото си по-сериозно положение в мача след пробив на Луис Суарес и пас към Андре Уисдъм, но младокът стреля крайно нескопосано от чиста позиция по диагонала.

В 54-тата минута обаче „Манчестър Юнайтед” вкара втори гол. Дани Уелбек се измъкна от Шкъртел, чехът го фаулира и можеше да бъде изгонен, защото Уелбек излизаше сам срещу Рейна, макар и вратарят да беше напред и вероятно щеше да стигне до топката пръв. Зад топката застана Робин Ван Перси, който центрира на далечната греда и там Патрис Евра с глава прокара топката между ръцете на замаяния Рейна, но с помощта на рикошет от главата на Видич – 2:0.

Не минаха обаче и две минути и „Ливърпул” възкръсна от нищото – Стивън Джерард успя да си осигури добра позиция на дъгата на наказателното поле, стреля силно, Де Хеа спаси с мъка, но защитата на „Юнайтед” заспа и допусна влезлия на полувремето Даниел Стъридж да стигне пръв до топката и да я вкара в опразнената врата – 2:1.

Голът ядоса „Юнайтед” и те отговориха с натиск, който доведе до възможност за Шинджи Кагава да стреля флацово от 17-18 метра, но Рейна с красив плонж изби в корнер. „Ливърпул”, обаче, изглеждаше вече далеч по-опасен с двама нападатели в лицето на Суарес и Стъридж, които на два пъти комбинираха добре и отправиха удари към Де Хеа.

Опасните влизания на Суарес и Стъридж накараха Фъргюсън да вкара в игра Фил Джоунс и Крис Смолинг в опита да заздрави пропускливата през този сезон отбрана на „Юнайтед”. Този ход обаче подейства на „Ливърпул” както червено действа на бик и в 84-тата минута Суарес пребори цялата защита на „Юнайтед”, осигури място за стрелба на Стъридж, но той прати топката над вратата.

В последните минути на мача "Ливърпул" не успя да създаде ново положение и трябваше да преглътне нова загуба от червените дяволи.

Защо "Юнайтед" победи?

Голямата разлика отново се казваше Робин Ван Перси. "Ливърпул" така и не успя да го обезвреди, а и гостите проспаха първото полувреме и се събудиха чак след почивката, след 0:2. Накрая "Юнайтед" можеше да си изпати заради прекаленото прибиране назад, но все пак защитата на червените дяволи този път удържа.

Автор: Ивайло Петров

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес