Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Умъртвиха хиляди пилета във Войводово, с близо милион лева обеззаразяват района

22 май 2024, 12:47 часа • 1489 прочитания

Към 22.05.2024 г. е извършено принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на близо 395 000 заразени и контактни птици от ферма в с. Войводово. Днес Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Хасково възлага механично прочистване и многократна дезинфекция на фермата и площи в голям периметър около нея.

От обявлението й става ясно, че поразената от птичи грип ферма е „Милениум 2000“ ЕООД, която според Търговския регистър е собственост на акционерното дружество „Градус“. Още: Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско


А дружеството, на което пряко се възлага обеззаразяването, е „Пест Протект Про“ ООД – Пловдив.

От началото на 2024 г. на територията на област Хасково са регистрирани 4 огнища в индустриални животновъдни обекти за отглеждане на птици, съобщава ОДБХ. Още: Откриха четвърто огнище на птичи грип в Добричко

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 12.04.2024 г. е обявено първично огнище на инфлуенца (А) по птиците в животновъден обект за отглеждане на бройлери, собственост на „Милениум 2000“ ЕООД в землището на с. Войводово, община Хасково. Доказателство за заразените животни са получени резултати от Национална референтна лаборатория за “Инфлуенца “А“ и Нюкасълска болест по птиците”.

След като птиците са вече умъртвени е необходимо да бъде извършено механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, както и на дворовете и улиците в и около засегнатия с птичи грип животновъден обект.

„От страна на ОДБХ – Хасково са предприети мерки за локализиране и ликвидиране на заболяването, но въпреки това е налице необходимост от приемане на допълнителни мерки за борба със заболяването за предотвратяване на разпространението на заразата, което от началото на годината се е разпространило в областите Пловдив, Кърджали, Пазарджик, Добрич, Велико Търново“, се сочи в документите.

Според ветеринарите забавянето на тези дейности може да доведе до опасност от разпространение на вируса, който вирее в непочистените помещения с месеци и да се разпространи чрез вентилацията на сградите до откритите пространства, откъдето чрез хора и диви птици да се разпространи до други животновъдни обекти в област Хасково.

Това би довело до големи щети и загуба на живот на отглеждани животни, материални загуби и пропуснати ползи за фермерите и натоварване на държавния бюджет с разноски по дейност на потушаване на нови огнища. Още: Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско

Всяка забава води и до икономическа загуба на конкретно засегнатото лице – „Милениум 2000“ ЕООД.

При установяване на болестта Инфлуенца (А) грип по птиците е необходимо във възможно най-кратки срокове да бъдат предприети неотложни мерки за нейното ограничаване и ликвидиране, предвид реалната опасност от широко разпространение, което е предпоставка и за нанасяне на огромни икономически загуби за региона като цяло, в това число може да доведе до увреждане, непосредствено да застраши или да доведат до възникване на опасност за живота или здравето на хората и животните, както и на околната среда не само в регионален, но и в национален мащаб.

Това са аргументите, с които се възлага спешното прочистване.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес