Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Укрепват с бетонни колони свлачищата в Прохода на републиката

30 юни 2014, 14:35 часа • 13160 прочитания

С бетонни колони ще бъдат укрепени местата със свлачища в Прохода на републиката. Информацията съобщи за БТА инж. Георги Филипов, директор на областното пътно управление.

Ремонтът на засегнатия от наводненията преди две седмици участък почти е приключил. Почистени са дърветата и тинята, но остава опасността от активизиране на свлачища по пътя.

От наводненията върху пътя в района на село Вонеща вода беше паднал 20-тонен скален къс, който вече е раздробен и е използван за укрепването на разрушения мост до Килифарево. В момента се прави обследване на опасните участъци, които трябва да бъдат укрепени, за да се предотвратят бъдещи свлачищни процеси.

Според Филипов дейностите трябва да приключат в предварително обявения срок - до средата на юли, когато проходът ще бъде отворен за движение.

За ремонтни и укрепителни дейности агенцията "Пътна инфраструктура" е отпуснала 1 млн. лв., припомниха от ведомството.

По-рано днес стана ясно, че  товарните превозвачи понасят загуби за стотици хиляди левове, защото Проходът на Републиката е затворен след наводнението в Североизточна България. Щетите са за около 1 млн. лева, пише "Преса". Основна причина за продължителното затваряне обаче са ремонти, които траят месеци.

Снимка: Архив

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес