Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удължиха с 3 месеца срока за усвояване на заема от Световната банка за социално включване

09 септември 2015, 16:12 часа • 3675 прочитания

Правителството одобри проект на писмо до Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка) относно изменение на Заемното споразумение по Проекта за социално включване, съобщават от Министерски съвет (МС).

С изменението срокът за усвояване на заемните средства се удължава с три месецаот 30 септември 2015 г. на 31 декември 2015.

Удължаването на срока трябва да позволи да не се прекъсва предоставянето на разкритите услуги за ранно детско развитие, обясняват от МС.

Тези услуги се предоставят от 66 общини и се финансират от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) по Проекта за социално включване. Удължаването на срока на Проекта ще осигури плавен преход към финансирането на услугите чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. от началото на 2016 г., съобщава правителството.

Чрез проекта, който се реализира със заем от Световната банка, се изгражда мрежа от интегрирани услуги за ранно детско развитие, като целта е да се приложи иновативен и междусекторен модел за подкрепа на децата в ранна детска възраст и техните семейства. Новите услуги за деца и семейства са свързани с инвестиции в ранното детско развитие и превенция на рисковете в ранна детска възраст, по-добро обхващане и подобряване на готовността на децата за включване в образователната система, подобряване на достъпа до здравна грижа, подобряване на семейната среда и т.н.

Същевременно по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" целевият бюджет за реализиране на мерки за социално включване е 680 млн. лв. През месец март беше подписан договор в размер на близо 65 млн. лв. за осигуряване на лични асистенти чрез Агенцията за социално подпомагане, при разпределението на които децата са с приоритет.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес