Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени предлагат да има и "наука" в названието на празника 24 май

26 октомври 2020, 20:01 часа • 2971 прочитания

Науката да се добави към названието на празника 24 май. За това настояват от Центъра за Инженерно-физични изследвания и иновации „Прометей“. Той обединява учени и специалисти от БАН, висши училища и реалния сектор.

Учените смятат, че в названието на празника не е добре да присъства думата "просвета", която имала "романтико-възрожденско звучене, но не отразява потребностите на днешния ден.

"През високотехнологичния 21 век една страна-член на Европейския съюз би трябвало да акцентува върхупонятието „наука“,а не върху елементарното ограмотяване и обучение, подразбирано като „просвета“(в миналото –„просвещение“)", се казва в писмото на физиците, изпратено до Народното събрание, МОН и медиите.

"В условията на съвременната икономика, базирана на знанието и иновациите, включването на термина „наука“ би отразило ролята на България в природните и инженерните науки, които често биват изцяло забравяни илиподценявани за сметка на хуманитаристиката", пишат учените.

Тяхното предложение за името на 24 май е "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, наука и култура и на славянската книжовност".

"Преди Народното събрание да вземе окончателно решение за преименуванена най-българския празник, би следвало да се проведат макар и кратки консултации с МОН, БАН, водещите висши училища и неправителствения сектор", пише още в писмото.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес