Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Uber се похвали: Вече обслужаваме в София

09 декември 2014, 11:23 часа • 18969 прочитания

От днес услугите на спорната транспортна услуга Uber са достъпни и за София. Това става ясно от информация на сайта на компанията.

Какво представлява Uber?

Американската компания е създадена през 2009 г. в Сан Франциско, но реално работи от 2010 г. Представя се като start-up.

Услугата, която предлага, е платформа, на която могат да се засекат търсещите и предлагащите превози в града. Това става с помощта на приложението за мобилни устройства на компанията. GPS мрежа локализира потребителя и му показва кои са най-близките до него автомобили, които могат да го закарат някъде.

Клиентът избира една от колите и на екрана на телефона си следи в реално време нейното пристигане. Преди да поръча транспорта, клиентът вижда колко приблизително ще му струва услугата. От другата страна са шофьорите, т.е. собствениците на автомобилите, разказва в. Capital.bg.

Какво ще се предлага в София?

За всички нови клиенти в София компанията предлага чрез промо код UBERXSOFIA две безплатни пътувания до 30 лева всяко. Промоцията e валидна за територията на София. За нови акаунти и изтича на 20.02.2015 в 20:00 часа.

В българската столица засега пътуванията ще се осъществяват с коли Dacia Logan, Volvo V50 и Ford Focus. Минималната такса възлиза на 3 лева, а таксата за отмяна на поръчка е на същата стойност. Първоначалната такса ще бъде 0,70 лв, престоят ще бъде 0,20 лв. на минута. Километър, изминат с колите на компанията, ще струва 0,40 лв.

От картата, която е публикувана на сайта на Uber, става ясно, че за момента райони като Казичене, Панчарево и Бистрица няма да бъдат обслужавани. Подобно е като цяло положението за всички останали населени места около столицата.

UberX е peer-to-peer платформа (P2P, т.е. предоставяща равноправен достъп) на Uber за споделено пътуване. Мобилното приложение свързва пътниците с шофьорите в платформата, които искат да споделят разходите за своите автомобили. Потребителите могат да изтеглят приложението от магазините на Apple, Windows и Android и да създадат собствен акаунт. Те се нуждаят от потребителско име, телефонен номер и кредитна карта, тъй като Uber е 100% безкешова система.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес