Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убедителна победа, неясно бъдеще

15 декември 2012, 12:02 часа • 7173 прочитания

Повечето от румънците не проявиха интерес към парламентарните избори на 9 декември. Резултатът беше очакван. Алиансът от либерали и социалдемократи на Виктор Понта победи, дори с по-голяма разлика от очакваното, с 60,1% от гласовете. Дясноцентристите на президента Траян Бъсеску получиха едва 16,7%. Едва 41,7% от избирателите си направиха труда да отидат до избирателните секции.

„Обществото се отказа от политиката”, смята Том Галахър, академик, който пише за Румъния. Хората повече се интересуват от местни въпроси, които ги засягат директно. За повечето от тях политиците в Букурещ изглеждат като корумпирана, трътлеста и междуродствена класа, която много малко влияе на ежедневния живот.

Скорошни изказвания на досегашния премиер Понта и на неговия основен съперник – президента Траян Бъсеску, направиха малко, за да разсеят разочарованието на избирателите. „След изборите този, който вдигне меча, ще умре от меч”, предупреди Понта, който е в конфликт с Бъсеску през последната година и дори се опита да отстрани от власт президента.

В свое интервю преди изборите Бъсеску сравни даването на премиерския пост на Понта с поглъщането на прасе. Той заяви, че ще назначи премиер, който е проевропейски настроен, уважава конституцията и върховенството на закона и чието минало не го прави лесна цел за изнудване, с което намекна, че Понта не отговаря на изискванията. През лятото ЕС разкритикува правителството на Понта за това, че се опитва да установи контрол над съдебната система и над други държавни институции. Понта е обвинен и в плагиатство на докторската си дисертация, и за това, че е излъгал в автобиографията си. Той отрича всички обвинения.

Съгласно конституцията Бъсеску има правото да назначи следващия премиер след консултация с партията, която е спечелила най-много гласове. Социално-либералният съюз иска Понта да остане министър-председател. Така че изглежда неизбежно ще се стигне до нов конфликт между президента и парламента. Лагерът на Понта може отново да задейства процедура по импийчмънта на Бъсеску.

Всичко това е огромно отклоняване на вниманието в страна, която спешно се нуждае от реформи. Вместо да обърне вниманието си към затруднената икономика и слабата румънска валута, Понта започна преговори с малка партия – Демократичен алианс на унгарците в Румъния. Той се опитва да формира коалиция, която има мнозинство от две трети в парламента – гласовете, нужни за промяна на конституцията. Сред намислените промени е редефиниране на ролята на президента във външната и във военната политика. Освен това Понта иска да ограничи правомощията на Конституционния съд.

В началото на новата година Европейската комисия ще публикува последната си оценка за напредъка на Румъния след присъединяването й към ЕС през 2007 година. Докладът най-вероятно ще е отрезвяващ. След своето присъединяване Румъния е предимно в застой, посочват от Румънското академично общество. Хроничните политически противоборства и корумпираната администрация намаляват капацитета за усвояване на европейски средства. Страната остава бедна. По данни на Евростат БВП на глава от населението в Румъния и България е под 50% от средното за ЕС. Турция, която е кандидат за членство, е преди двете страни.

МВФ също следи отблизо Румъния. През 2009 година фондът и ЕС спасиха Румъния с 20 милиарда евро. МВФ има двугодишно стендбай споразумение за финансиране с Румъния в размер на 5 милиарда евро, което изтича през март. По време на предизборната кампания Понта обеща да сложи край на мерките за икономии и да намали данъците. Това едва ли ще окуражи МВФ да предостави ново стендбай споразумение.

Въпреки всичко това, Питър Санфи, икономист от Европейската банка за възстановяване и развитие, остава относително оптимистичен за тази страна с 20-милионно население. Той смята, че Румъния има разнообразна икономика с балансиран микс от услуги, индустрия и земеделие. Въпреки своите вътрешнополитически борби и конфликти, правителството трябва да получи добри думи за макроикономическото стабилизиране и дори устоя на изкушението за увеличаване на разходите преди изборите. При всички случаи обаче едва ли щеше да подкупи апатичните избиратели в Румъния.

Икономист

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес