Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турската опозиция: Решението по "Ергенекон" е нелегитимно

06 август 2013, 11:57 часа • 6904 прочитания

Лидерът на основната турска опозиционна Народнорепубликсанска партия (НПР) Кемал Кълъчдароглу направи първите си коментари във връзка с оповестеното съдебно решение по мегаделото „Ергенекон” и го определи като „нелегитимно”, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви.

„Взетото и оповестено вчера решение от специалния съд по делото „Ергенекон” е нелегитимно от правна, политическа и морална гледна точка. При демократичните режими гражданите не са съдени от специални съдилища, зависими от политическите авторитети, а от нормални съдебни състави, убедени във върховенството на закона”, посочи още лидерът на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу, цитиран от телевизионния канал Ен Ти Ви.

Лидерът на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели също остро критикува оповестеното решение по мегаделото „Ергенекон” и охарактеризира наложената доживотна присъда на бившия началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Илкер Башбу като едно „абсолютно правно престъпление”.

„Наложените по делото „Ергенекон” наказания разкървавяват национална съвест и не съответстват на справедливостта и на правото. Ако не бъде преодоляна тази несправедливост, политическата структура в страната няма да се освободи от безизходицата, в която е изпаднала”, посочи още лидерът на турските националисти, цитиран от телевизионния канал Ен Ти Ви.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес