Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туристическия съюз с позиция за скандала с хижа "Христо Смирненски"

20 април 2023, 11:52 часа • 5425 прочитания

Българският туристически съюз (БТС) изпрати до медиите специална позиция по казуса с хижа "Христо Смирненски".

Тя идва като отговор на изявление в социалните мрежи на досегашните домакини, които вчера обявиха, че вече не стопанисват сградата. Те твърдят, че са незаконно изхвърлени от хижата от страна на Българския туристически съюз с помощта на 30 "мутри".

От позицията на БТС става ясно, че миналата година е подписан договор за ползване на хижата с фирма „МИГ 79Б“ ООД със съвместната визия за превръщането ѝ в Национален център за туризъм и спортове на открито. 

"За огромно съжаление малко преди Коледа почина хижарят и управител на фирма „МИГ 79Б“ ООД Георги Банев, с когото Сдружението ни е поддържало винаги добри дългогодишни отношения. В следствие на това хижа „Христо Смирненски“ реално остана без стопанин", пишат от съюза и допълват, че очакванията, че наследниците на Георги Банев ще наследят неговите права, не са се оправдали, тъй като "те не желаят да се възползват от дяловото му участие в „МИГ 79Б“, поради това че дяловете са обвързани със сериозни задължения към съдебен изпълнител".

По думите на БТС те са роднините са изпратили и официално становище, че не признават договора с БТС, подписан от Георги Банев, и отказват да изпълняват задълженията си по него. "Направени бяха редица опити за решаване на така създалата се ситуация, включително да сключат договор с друга тяхна фирма, като на 18 април 2023 г. в нарочно проведена среща в централата на БТС наследниците на Георги Банев категорично отказаха да влязат в договорни отношения с БТС", категорични са от туристическия съюз.

"На 19 април в присъствието на служители на реда и в спокойна обстановка хижа „Христо Смирненски“ бе приета от БТС. В приемо-предаването участваха единствено щатни служители на БТС, които приеха хижата от намиращия се в нея служител на „МИГ 79Б“ ООД. Наследниците на Георги Банев пристигнаха на място няколко часа по-късно, като им бе предложено ако имат лични вещи да си ги вземат на момента или в по-късен удобен за тях момент.

Обектът е под прякото управление на Български туристически съюз, като предстои да се обяви конкурс за намирането на нов стопанин на хижата, което не изключва възможността наследниците на Георги Банев да се явят на него", пишат още те.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес