Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция разреши забрадките в религиозните училища

29 ноември 2012, 10:22 часа • 6732 прочитания

Турция разреши на момичетата да носят забрадки в училищата, предлагащи религиозно образование.

Решението предизвика критики от страна на секуларистите, които смятат, че това е поредно доказателство за налагането на ислямски дневен ред от правителството, пише вестник „Айриш таймс”.

Сферата на образованието е едно от основните бойни полета между религиозните консерватори, които формират основата на подкрепата за Партията на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган, и светските опоненти, които обвиняват министър-председателя в постепенно налагане на ислямистки ценности.

Съгласно последните правила ученичките в обикновените училища също ще могат да носят забрадки по време на уроците по Коран.

Съгласно новия правилник, чието прилагане ще започне през учебната 2013-2014 година,  от турските учениците вече няма да се изисква да носят специална униформа. Те ще могат да носят всекидневно облекло, като ще трябва да се съобразяват с някои ограничения. Забранява се носенето на прозрачни дрехи или много прилепнали към тялото дрехи, на дрехи без ръкави или такива с политически символи или надписи. Ученичките няма да могат да носят къси поли и да си слагат грим.

Вестник "Миллиет" цитира министъра на образованието Йомер Динчер, който уточнил, че новият правилник позволява също на момчетата да оставят по-дълги косите си. Министърът специално е подчертал, че новите разпоредби не трябва да се възприемат като даване на пълна свобода за носене на забрадки в училищата. Той е пояснил, че се допуска носене на забрадки само за ученичките от религиозните училища "имам-хатип". В останалите училища само ученичките, посещаващи свободноизбираеми часове по Коран, ще могат да носят забрадки в тези часове, ако желаят.

"Тази стъпка се прави, защото има проблем. Прилаганата от години в страната униформа бе станала предмет на критики. В комунистическите страни /униформите/ бяха отменени, ясно е, че в демократична страна униформата е ненужна. Нека всеки да облича детето си, както иска", заявява от своя страна премиерът Ердоган, цитиран от вестник "Сабах". Той е уточнил, че мярката за отмяна на униформите е предприета въз основа на проучване на общественото мнение.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес