Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция очаква днес лидерът на ПКК да обяви примирие

21 март 2013, 10:39 часа • 5747 прочитания

Турция стои на прага на историческо събитие. Днес намиращият се в затвора лидер на сепаратистката Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдулла Йоджалан възнамерява да се обърне към съратниците си с призив да свалят оръжието и да сложат точка в турско-кюрдския конфликт – за пръв път за 30-години на противостояние.

В Анкара очакват с нетърпение това събитие. То ще послужи за отправна точка за решението на кюрдския проблем и ще стане победа за ръководството на страната, начело с премиера Реджеп Тайип Ердоган, пише „Коммерсант”.

За намерението на лидера на ПКК, който излежава присъда в единичен затвор на остров Имралъ, да направи изявление стана известно в началото на седмицата. Тогава от острова се завърна делегация, оглавена от заместник-председателя на кюрдската парламентарна Партия на мира и демокрацията Селахатин Демирташ. Той обяви за готовността на Йоджалан да призове за край на военните действия от страна на ПКК, предаде БЛИЦ.

Насроченото за четвъртък изявление съвпада с отбелязването на кюрдската Нова година. Своя призив лидерът на ПКК обяснява така: „Искам тази война да приключи преди тя да отнеме още животи.”

По време на годините на турско-кюрдския конфликт загинаха над 40 000 души. Йоджалан обеща, че този път няма да се ограничи с просто изявление, но също така ще представи „вразумителен план” за по-нататъшно урегулиране на конфликта.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес