Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция и Йоджалан са се споразумели за мир

09 януари 2013, 11:42 часа • 16018 прочитания

Турските власти и лидерът на кюрдските сепаратисти Абдулах Йоджалан са постигнали принципно съгласие за спиране на въоръжените действия, които активистите на Кюрдската работническа партия (ПКК) провеждат от 1984 година.

Телевизия НТВ и вестник "Радикал" информират, без да уточняват източниците си, че споразумението от няколко етапа предвижда прекратяване на атаките на Кюрдската работническа партия (ПКК) още от март в замяна на реформа на турската държава, която да увеличи правата на кюрдското малцинство.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган възложи на турските тайни служби в края на 2012 г. да водят преки преговори с Абдулах Йоджалан, който излежава от 1999 г. доживотна присъда на остров Имрали. Въз основа на проекта, оповестен от НТВ и "Радикал", след като бунтовниците от ПКК прекратят военните си операции, те ще напуснат турската територия и ще се установят в Ирак. Впоследствие те трябва да предадат официално оръжията си, ако бъде постигнат достатъчен напредък в преговорите.

Паралелно с това турското правителство ще пристъпи към постепенно освобождаване на стотици кюрдски активисти, обвинени във връзки с ПКК, и ще започне серия от реформи, признаващи идентичността на кюрдите.

Медиите съобщават още, че Абдулах Йоджалан може да обяви публично намеренията си и мнението си за решение на кюрдския конфликт в писма до турското общество и своите привърженици. За момента турските власти не дават официално потвърждение за проектоспоразумението.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес