Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тулечки: Националните ни символи и религията се ползват за проруската пропаганда (ВИДЕО)

17 януари 2023, 10:34 часа • 2335 прочитания

"Националните ни символи и религията се ползват за проруската пропаганда."

Това обяви експерта по данни и лингвист Никола Нулечки от Data For Good, който е и един от основателите на Сдружение "Данни за Добро". По думите му дезинформацията и пропагандата в социалните мрежи се дължи и на алгоритъма, който ни предоставя съдържание, различно за всеки потребител според интереса му.

„Има исторически данни как по време на война преди години този ценен ресурс, който социалните мрежи предоставят, е бил заменян от вражески самолети със листовки, които са били хвърляни отвисоко и така са достигали до населението“, разказа Тулечки по време на кръглата маса "Влияние на дезинформацията в условията на геополитически кризи", организирана от депутатите от "Демократична България" Елисавета Белобрадова и Божидар Божанов.

На форума присъстваха редица изтъкнати експерти и общественици по темата с войната в Украйна.

ОЩЕ: Светът на онлайн пропагандата: Троловете си приличат по манталитетните увреди (ВИДЕО)

Тулечки разказа, че т.нар. тролене (писане на негативни коментари) под публикации става все по-разпространено у нас.

„Съществуват множество методи за хакване на този алгоритъм. Един от примерите е с националните символи – гайди, химна, знамето, стихотворения и др. Покрай тях се прикачва много често проруска пропаганда. Давам ви един пример - към две-три публикации за библия и религия се споделя и един разказ от Донбас“, казва още Тулечки, който е и част от екипа на Factcheck.bg – първата платформа в България, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите, инициатива на Асоциацията на европейските журналисти - България.

ОЩЕ: Бесарабска българка: Ако утре умра от оръжието на съседа, вие ще бъдете виновни, мили мои братя българи

Самите социални мрежи улесняват манипулирането на хората и засилват разделението, но в същото време повишават осведомеността и са полезни за демокрацията – това пък са част от данните, обобщени от масовото мнение за социалните мрежи, според проучване на изследователския център "Пю", публикувано през декември 2022 г.

Докато хората по цял свят все повече се обръщат към социалните мрежи, те се превръщат в ново публично поле за обсъждане - и често ожесточени спорове - по политически и социални въпроси. А според много анализатори социалните медии са една от основните причини за влошаващото се здраве на демокрацията в различни страни по света, отбелязват от изследователския център.

Все пак обаче средно 57% от хората казват, че социалните медии са били по-скоро добро за демокрацията, а 35% са на противоположното мнение.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес