Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тристранният съвет не подкрепи промените при помощите за деца, отряза законопроект и на ПП

22 ноември 2022, 14:47 часа • 1416 прочитания

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не подкрепи Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители от БСП, предаде БГНЕС. С него се предвижда предоставянето на еднократна помощ за всяко второ и трето дете в размер на 10 минимални работни заплати за работещи родители, които са осигурени минимум 24 месеца преди раждането.

Законопроектът предвижда и помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за I клас, както е в момента, но и за децата от II, III и IV клас. А семействата, чиито деца са записани в I и VIII клас в държавно или общинско училище за учебната 2022 – 2023 г., да имат право на еднократна помощ за ученици в размер на 300 лева, която да се изплаща на два пъти, като доходите на семействата са без значение. Допълнителните средства, които ще бъдат необходими, са в размер на около 90 млн. лв., като 50 млн. лв. ще са за помощ за началото на учебната година, е посочено в проектозакона.

Социалният министър Лазар Лазаров посочи, че не намира основание в тези искания и от Министерството на труда и социалната политика не го подкрепят. „Извън тези принципи и съображения, можем да кажем, че предвид големите неясноти, даваме възможност да бъде направена ясна финансова обосновка и това би коствало на бюджета 250 млн. лв.“, заяви той.

Бившият социален министър и настоящ депутат от БСП Георги Гьоков каза, че социалистите не са имали желание да дискриминират когото и да било, а да се стимулира раждаемостта.

„В момента вие сте направили предложения, сезирали сте Националния съвет за тристранно сътрудничество и той изразява становища, но отговорността е на Народното събрание“, каза още Лазар Лазаров.

Тристранката отхвърли и Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Кирил Петков и група народни представители от „Продължаваме промяната“, предвиждащ промени в действащия механизъм за осъвременяване на пенсиите, или т.нар. „швейцарско правило“, предаде БГНЕС.

Според Министерството на труда и социалната политика необходимите допълнителни средства над предвидените се очаква да бъдат за 2023 г. – 54,7 млн. лв., за 2024 г. – 339,3 млн. лв., за 2025 г. – 925,4 млн. лв. и сегашният метод е за предпочитане пред несигурния. Министерството на финансите също не подкрепи законопроекта.

По-рано НСТС не подкрепи други три законопроекта, предложени от Корнелия Нинова и депутати от БСП - за обезщетенията за майчинство, за преизчисляване на пенсиите и за повишаване на минималната работна заплата.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес