Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трима депутати предлагат законова промяна срещу порочна практика на "Топлофикация"

19 декември 2016, 14:25 часа • 1289 прочитания

Заплащането за услугите на юристконсултите, което често отива на сметката на съдени клиенти на „Топлофикация“ и на други комунални услуги, да става по Закона за правната помощ (ЗПП), а не по Закона за адвокатурата. Това предлагат с поправки в Закона за правната помощ депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров и колегата им от ГЕРБ Методи Андреев.

Редът на заплащане следва да е по ЗПП и то чак когато бъде доказано, че действително доставчикът на комунални услуги е използвал услугите на юристконсулти по даден случай. В практиката нерядко се стига до прекомерните размери на присъдени възнаграждения за процесуално представителство от юрисконсулт, особено когато осъждането е неприсъствено - често срещана практика при доставчиците на комунални и мобилни услуги - и ответното лице няма възможност да възрази срещу претендираните суми, посочват депутатите. Именно затова народните представители искат възнаграждението на юристконсулта да не може да надхвърля максималния размер за съответното дело.

Законопроектът не предвижда допълнителна финансова или административна тежест за бюджета, администрация или органите на съдебната власт, нито изменения на други нормативни актове, посочват още вносителите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес