Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три месеца от кончината на патриарх Максим

06 февруари 2013, 07:29 часа • 5099 прочитания

На 6 февруари се навършват три месеца от кончината на българския патриарх Максим. Той почина на 6 ноември 2012 година на 98-годишна възраст.

Българският патриарх Максим почина на 6 ноември миналата година в болница Лозенец. Хиляди българи му отдадоха почит през следващите дни. Духовният глава на Българската православна църква беше погребан на 9 ноември в Троянския манастир. Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ).

На 24 февруари 2013 г. ще бъде канонично и уставно избран на Патриаршески избирателен църковен събор Предстоятел на многовековната ни св. Православна църква – Патриарх Български и митрополит Софийски.

Св. Синод уточнява, че изборът на патриарх е в изпълнение на Свещените канони, съгласно Устава на БПЦ – Българска Патриаршия и по решение на Св. Синод от заседанието му на 27.11.2012 г. Между 11.45 и 12.00 ч. говорителят на Патриаршеския избирателен църковен събор или упълномощен от него представител на Българската Патриаршия пред акредитираните журналисти ще съобщи, че Българската православна църква има нов канонично и уставно избран Български патриарх и Софийски митрополит, ще обяви неговото име и извести резултатите от проведения на Патриаршеския избирателен църковен събор таен вот. В 12.00 ч. новоизбраният Български патриарх, придружаван от епархийските митрополити и епископите на БПЦ – БП с представители на духовенство, ще се отправят в литийно шествие за Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". От 12.10 до 13.20 ч. ще бъде прочетен Актът-изложение за станалия Патриаршески избор и ще се извърши богослужебното чинопоследование по тържествената Патриаршеска интронизация със снемане на обикновените архиерейски отличия, възлагане на патриаршески инсигнии и бяла епанокалимавка на новоизбрания Български първойерарх и възкачването му на древния венцеславен трон на Българските патриарси.

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес