Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

26 април 2024, 15:33 часа • 1744 прочитания

Връзката между социално-емоционалните умения и академичните успехи е ключова за реализацията и качеството на живот на младежите. Това е един от изводите на международно изследване на емоционалните и социални умения сред българските младежи, проведено за пръв път в България.

България бе включена в глобалното изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която през 2023 г. направи първото по рода си проучване сред 3 000 български младежи на 15-годишна възраст, сравнявайки ги с техни връстници от 21 страни. Проучването „Социално емоционални умения за по-добър живот“, чийто резултати бяха обявени на 26 април 2024 г. по време на международна конференция в София, разкри какви са настоящите емоционални и социални умения на нашите подрастващи и как те влияят на различни аспекти от живота им.

Още: Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Изводите на изследването

В България 40% от 15-годишните съобщават, че са пушили цигари или са употребявали алкохол поне веднъж в живота си, което е над средното за всички останали държави, участващи в проучването (17%). 45% от учениците са пропускали учебни занятия (над средната стойност от 29% за всички останали държави). Момичетата съобщават за по-ниски нива на себеутвърждаване и устойчивост на стрес, енергия, емоционален контрол, доверие, оптимизъм в сравнение с момчетата. Момчетата пък съобщават за по-ниски нива на емпатия, толерантност, любопитство, мотивация за постижения и креативност от момичетата. Разликите между половете в себеутвърждаването и емоционалния контрол са значително по-големи между половете, отколкото при другите участниците от други държави.

Снимка: iStock/Guliver

Връзката между социално-емоционалните умения и академичните успехи

В България 15-годишните ученици с по-високи нива на любознателност, постоянство, емпатия, толерантност, креативност, мотивация за постижения, самоконтрол, оптимизъм, енергия, отговорност, устойчивост на стрес, емоционален контрол и общителност обикновено имат по-високи очаквания да завършат висше образование и заемат ръководна или квалифицирана работна позиция, когато са на 30. В страната ни учениците с по-високи нива на увереност също имат тенденция за по-високи очаквания за завършване на висше образование, докато учениците с по-високи нива на енергия и доверие имат тенденция за по-високи очаквания за ръководна или професионална работна позиция.

Очевидна е връзката между социално-емоционалните умения и академични резултати. В България 15-годишните ученици с по-високи нива на мотивация за постижения, постоянство, отговорност, толерантност и емоционален контрол имат тенденция да постигат по-добри оценки и по трите предмета: математика, четене и изкуства.

Още: Държавата покрива осигуровките на някои стажували младежи

Апел към МОН

Във връзка с притеснителните резултати от изследванията, коалицията от неправителствени организации, обединяваща десетки НПО, открива директна корелация между повишаване на социалните и емоционални умения на подрастващите с и тяхната реализация в живота. Коалицията апелира към Министерството на образованието да въведе програма за обучение с цел повишаване на тези „меки умения“ които в много Европейски държави вече се разглеждат като неразделна част от образователния процес.

България е включена в глобалното изследване на ОИСР с финансовата подкрепа на Фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес