Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тренчев ще търси отговорност за клеветите по адрес на Nexo: Противниците постигнаха политическите си цели

20 януари 2023, 11:26 часа • 2033 прочитания

Бившият депутат Антони Тренчев, чието име се свързва със скандала около Nexo, се закани да потърси отговорност от всички, които нанесоха щети върху криптобанката.

В профила си в социалните мрежи той припомни как на 19 януари Nexo постигна окончателно споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска, както и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон.

ОЩЕ: Писмо от САЩ: Nexo ще плати 45 млн. долара санкция, има извършени множество нарушения

Според тези споразумения става ясно, че не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията.

"Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер", пише Тренчев.

И още:

● Единствената констатация на щатските регулатори относно несъответствия със законови изисквания от страна на компанията е по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ на лихвоносещия продукт на Nexo, приет за ценни книжа.

● С това американските регулатори приключиха своите всеобхватни проверки на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията.

ОЩЕ: "Няма измама, няма лъжа": NEXO твърди, че американските регулатори са приключили разследванията срещу тях и няма установени нарушения

В публикацията си той изрази удовлетворение от това, че с това еднозначно се слага край на всички спекулативни твърдения относно отношенията на Nexo с регулаторните органи и институциите в САЩ.

"За съжаление, дори български държавни органи и институции не се посвениха и продължават да злоупотребят с американското име и реакциите във връзка с тези безобразни действия по създаването на алиби тепърва предстоят", пише Тренчев и подчертава, че "организаторите постигнаха немалко от своите политически цели".

Ето и пълния текст на публикацията.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес