Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Транспонираха европейско законодателство в Закона за убежищата и бежанците

06 август 2015, 10:59 часа • 3933 прочитания

Правителството одобри промени в Закона за убежищата и бежанците, с които се транспонират изискванията на европейска директива, засягаща общите процедури за предоставяне и отнемане на международна закрила.

"Този път, за разлика от други пъти, когато са се транспонирали европейски директиви, ръководната роля в изготвянето на законопроекта имаха колегите експерти", заяви Илияна Савова, ръководител на програмата за правна защита на бежанци към Българския хелзинкски комитет (БХК).

"Подчертавам, че неправителствените организации не могат да заместят държавата в нейните основни и задължителни функции, като осигуряване на преводач", каза още тя.

Относно последното развитие с бежанската вълна към Европа Савова коментира, че Европа не е готова, въпреки, че конфликтите, които предизвикват тази вълна - в Сирия и Ирак, тези конфликти тлеят от много години насам.

"Хората ще продължават да бягат. Въпросът е какво е готова Европа да направи и до каква степен хуманността на Европа, която винаги е декларирана е реалност. Европа се намира пред най-голямата си хуманитарна криза в момента, смята Илияна Савова.

По думите й сега трябва да реши каква иска да бъде Европа - зона на свобода, сигурност и човешки права или оградена със стени и бодлива тел.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес