Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тракийски празници в Казанлък през май

08 май 2013, 16:01 часа • 10070 прочитания

На 17 май площад „Севтополис“ в Казанлък се превръща в сцена на огнения спектакъл „Новите траки“, с който ще се открие второто издание на „Празници в Долината на тракийските царе“.

Събитието е с продължителност една седмица и е част от проекта „Докоснати от древността“ на ОП“Регионално развитие“. Първото издание през август 2012 г. премина при голям местен и туристически интерес и донесе невероятни преживявания за казанлъчани и гостите на града със спектаклите, тракийският стан, артмултимедийният фестивал, концертите, уъркшоповете за деца, панаирът на занятите и изкуствата. От него се роди и най-новото фотографско движение у нас - „Докоснати“ по името на проекта. Майсторите на обектива, участвали в първия и единствен за сега по рода си „Артфест мултимедия“, в рамките на проекта „Докоснати от древността“ в Казанлък, предизвикаха фурор с участието си на „Фотоваканция“.Артфест мултимедия ще има  в изданието на празниците и тази година. Сливайки изкуството на фотографията с новите технологии, фотографи-художници от цяла България в продължение на три дни   ще покажат своята интерпретация на тракийското наследство и   забележителностите на района.

Какви костюми са носили тракийските царе и принцеси, войниците и слугите? Възстановки на тракийско облекло по исторически находки и описания ще бъде представено в спектакъла на открито на 18 май. Гостите и жителите на града ще могат да  посетят  демонстрация на бойни изкуства в „Тракийския стан“, панаир на тракийските занаяти и изкуства, изложбата „Шепот от древността“, стрийт парада и поредица от концерти в различни музикални жанрове. Събитията, включени в иновативния проект „Докоснати от древността", обединяват различни форми на традиционни и съвременни изкуства и представят неочаквани гледни точки. Те са съчетание от музика, танц, изобразително изкуство, фотография и нови технологии.

В празничната седмица, в която се чества богатото наследство на античността, участват професионалисти и аматьори, читалищни състави, арт школи, музикални групи, занаятчии и приложници. Програмата може да видите на:

http://www.dokosnatiotdrevnostta.eu/index.php

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес