Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТПТИ ще застраши демокрацията, смята експерт

29 април 2015, 12:25 часа • 5082 прочитания

В доклада на Института за пазарна икономика (ИПИ) относно Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) липсва анализ за опасностите за демокрацията. Това заяви в интервю пред Expert.bg Иво Христов от Сдружение "Солидарна България".

"ИПИ стои на открито неолиберални позиции, които дори световната икономическа криза не успя да разколебае. Затова изводите в документа са напълно очаквани и безоблачни. Докладът впечатлява най-вече със своите дефицити. Напълно липсва юридическа част. Отсъства анализ на механизма за разрешаване на спорове инвеститор-държава (Investor-state dispute settlement, ISDS), на регулаторното сътрудничество, на опасностите за демокрацията, които изкараха хиляди европейци на улицата. За сметка на това се вещае търговски разцвет", коментира Христов.

Вчера Институтът за пазарна икономика представи доклада си за ефектите от ТПТИ, в който експертите се фокусират върху търговските и инвестиционните потоци между България и САЩ. Според ИПИ споразумението ще окаже положително влияние върху износа на България, като малките и средните предприятия (МСП) ще успеят да почерпят значителни ползи, а инвестициите ще се увеличат. Икономистите от ИПИ нарекоха манипулация на обществото мнение твърденията, че чрез ТПТИ в Европа масово ще навлязат ГМО култури, ще фалират местни предприятия и че ще се облагодетелстват само големите фирми.

"В момента европейската и американската икономики са като две цедки, от които водата изтича. Във вид на капитали към Азия и на неплатени данъци към офшорните зони. Неолибералите ни убеждават, че ако започнем ускорено да пресипваме водата от едната цедка в другата, то те ще се напълнят. Всъщност само за кратко ще си създадем оптическата илюзия, че са пълни", коментира обаче Иво Христов, който застава на противоположната позиция. "Солидарна България" представи миналата седмица своя доклад, в който се набляга на вредите от ТПТИ.

"Ако питате неолибералните икономисти, ни очакват сияйни бъднини", каза още Христов. Според него обаче дебатът не бива да се концентрира върху хипотетични числа, а върху напълно предизвестените щети за демокрацията. "Да речем механизмът за разрешаване на спорове инвеститор-държава (ISDS) ще развърже ръцете на корпорациите да съдят държавата по разтегливи формулировки", каза той.

"Всяка промяна в социалното или екозаконодателството може да бъде интерпретирана като „пропусната полза” или „неравнопоставеност”. В момента са заведени над 500 подобни дела пред международни арбитражи. Аржентина вече дължи 1.12 милиарда долара на три компании, задето си позволи през 2000 г. да замрази цените на тока и водата в разгара на кризата", обясни специалистът.

В средата на 2013 г. ЕС и САЩ започнаха преговори по Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции. До април 2015 г. бяха проведени девет кръга преговори.  Споразумението цели да се премахнат пречките през търговията в редица икономически сектори, за да се увеличи търговския обмен на стоки и услуги между ЕС и САЩ.

Още за ТПТИ, евентуалните вреди за европейските потребители и как може да се противодейства на споразумението четете в Expert.bg.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес