Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Топлофикация – София" ще възстанови над 3 млн. лв. на абонати

19 септември 2022, 23:40 часа • 1959 прочитания

На приблизително 200 хиляди абонати на столичната топлофикация ще бъдат възстановени над 3 млн. лв. Парите са за изравнителните сметки с дата на издаване 31 юли 2022 г. и то при условие, че има разлика между прогнозно начислената енергия и реално потребената.

За сумата за доплащане е начислен 9% ДДС вместо 20%. От „Топлофикация – София“ обясниха, че промените в издадените изравнителни сметки вече са налични. Пример за корекция на дължимата сума „Топлофикация София“. Сроковете за плащане са същите – 45 дни от датата на новата фактура за бита и 30 дни – за бизнеса. Сумите ще бъдат автоматично възстановени по партидите на абонатите и ще бъдат приспаднати със следващите им дължими фактури.

Преди дни от КЕВР настояха „Топлофикация София“ ЕАД да изпрати в регулатора информация за срока, в който клиентите на топлинна енергия ще получат коригирана данъчна фактура с отразена ставка от 9% ДДС върху дължимите суми за топлинна енергия, съобщават от регулатора. Изискани са разяснения и за начина, по който дружеството ще информира клиентите за разликите в дължимите суми с начислена ставка от 20% ДДС и 9% ДДС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес