Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Толстой, който иска да изкупи България: Странно е да се извинявам за шега

25 септември 2016, 19:00 часа • 19677 прочитания

Новоизбраният руски депутат и телевизионен водещ Пьотр Толстой се учудва защо в България са се превъзбудили толкова от изказването му, че руснаците ще изкупят България.

Той подчерта, че думите му са били шега и съжалява, че отсъствието на чувство за хумор е произвело толкова шум у нас.

„Струва ми се странно да се извиняваш за шега. Българите, които са се обидили, трябва да различават сериозно и несериозно”, подчерта Толстой в интервю bTV.

Руският президент Владимир Путин има по-важни дела от това да обсъжда с мен моите шеги по повод на руснаците, които купуват недвижими имоти в България, убеден е Пьотр Толстой.

"Аз съм пра-пра внук на Лев Толстой. Аз обичам България и Сърбия и няма повод за такава болезнена реакция. Безусловно Русия ще бъде до България, независимо кой е на власт", категоричен бе той.

Припомняме, че думите му предизвика възмущение у редица обществени организации и политици. "Протестна мрежа" призова управляващите да вземат отношение. Външният министър Даниел Митов, който е в Ню Йорк за редовната сесия на ООН, написа във Facebook, че изказването на руския депутат е "арогантно и категорично погрешно".

На заседанието на министерския съвет премиерът Бойко Борисов коментира ситуацията с думите: "Няма да го изказвам на глас, защото достатъчно ни ядосва този руски депутат, господин Толстой, с глупостите, които изговори вчера, но това си е негова работа."

Изказването на Толстой накара и депутатите Петър Славов (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ) да внесат парламентарен въпрос към премиера за изкупуването на български земи от лица извън ЕС.

Парламентарната група на ГЕРБ от своя страна поиска от руския депутат извинение.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес