Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Токсиколог успокои, че е метанолът в течностите за чистачки е много малко, за да се натровим

10 януари 2017, 09:20 часа • 1557 прочитания

При вдишване можем да бъдем отровени от течност за чистачки. Това заяви Малинка Бондаренко от Съюз на българските автомобилисти (СБА), която говори по темата след съобщение от Съюза за наличие на течности за чистачки със съдържание 30% метанол.

Бондаренко обясни, че метанолът е летлива течност и това трябва да бъде изобразено на етикетите, а масово на етикетите на течностите няма означения. В Европа съдържанието е 3% и се работи по регламент, който да го намали до 0,6%, каза Бондаренко. Ако метанол влезе в очите ни, можем да ослепеем, предупреди тя. Пред Нова телевизия токсиколог обаче обясни, че концентрацията на метанол в чистачките е много малка, за да можем да се натровим при вдишване.

Трафикът в България

Задръстването може да стане начин на живот до няколко години. Това прогнозира икономистът Георги Ангелов, според чиито сметки до 2020 година в България може да има 4 млн. автомобила. За сравнение през 1985 година е имало 1,16 млн. автомобила, а през 2014 година вече са 3,5 млн. автомобила. Всяка година нетното увеличение на автомобилите в България е 100-150 хил. автомобила, добави икономистът.

Според Ангелов такъв брой автомобили не може да се обслужва от сегашната инфраструктура. Например в София, като най-голям град, има страхотни проблеми с паркирането, но не само там. Това води до замърсяване, още повече, че намаляват зелените площи, каза Ангелов пред Нова телевизия.

Едно от решенията е различното зониране – синя, зелена зона. Но това не стига, е мнението на Ангелов, според когото трябва да е по-скъпо движението с автомобил, отколкото с градски транспорт. По думите на икономиста трябва да има инвестиции в инфраструктура – строежи на паркинги, на гаражи.

Относно движението на автомобили само с четни номера през даден ден и само с нечетни в друг ден, Ангелов изрази опасение, че просто ще се увеличи покупката на коли – една с четен номер и една с нечетен. Той даде друг пример – Китай. Там не се позволявало да купиш обикновен автомобил, освен ако не те изтеглят от томбола, но това не важи за електромобилите – продажбите им са свободни.

Най-сериозният проблем обаче е големият брой на стари автомобили. Няма никаква логика данъкът на най-старите коли да е най-нисък, подчерта икономистът.

Няма как да бъдат сменени 4 млн. автомобила – това ще струва 100 млрд. лева, заяви Ангелов. Според него, докато България стане по-богата икономика, трябва да се стимулира движението с градски транспорт.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес