Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Точилите ножа на прокурор ромски барони вече обвиняеми

05 януари 2012, 15:33 часа • 4457 прочитания

Прокуратурата привлече днес в качеството на обвиняеми за тежко умишлено престъпление Любомир Илиев, Георги Горанов и Васил Горанов.

Те са обвинени затова, че в съучастие, като съизвършители помежду си, и с Кирил Рашков, в период от началото на юни 2011 г. до края на септември 2011 г., в гр. Левски, и гр. София, извършили приготовителни действия към убийството на Христо Василев, Цветелин Кънчев и прокурор Олег Янев от ВКП, като създали условия за осъществяване на убийството, преди да е започнало неговото изпълнение (престъпление по чл. 117, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК). Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. На Любомир Илиев е повдигнато обвинение и за това че в същия период, подбуждал друго лице да убие Христо Василев срещу получаване на парична сума в размер на 100 000 евро – престъпление по чл. 117, ал. 2 от НК.

Потенциалните жертви на престъплението са свързани с други наказателни производства за поръчкови убийства.

Обвиняемите са задържани под стража за срок от 72 часа.

По отношение на Кирил Рашков предстои повдигане на аналогично обвинение, което към момента не е направено, защото той е задържан по друго дело.

Междувременно стана ясно, че работата на прокурор Олег Янев по други дела за убийства е основен мотив за поръчката за неговото убийство. Това заяви за БНР главен комисар Ангел Антонов - началник на „Криминална полиция”. Според главен комисар Антонов обаче не е изключено след допълнителна работа по случая да се стигне и до повдигане на обвинение за организирана престъпна група.

По думите на шефа на „Криминална полиция” и в момента продължават обиските на адреси. Такива са били извършени в град Левски и в Костинброд. Парите, с които е трябвало да бъде извършено убийството, са стоели в каса, посочи още Антонов.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес