Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Терем" се отказа от милиони за ремонт на двигатели, двигателите са на руските ни МиГ

08 август 2023, 14:59 часа • 14795 прочитания

"ТЕРЕМ-Холдинг" ЕАД, чийто едноличен собственик е Министерство на отбраната, отказа две поръчки за ремонт на двигатели за самолети МиГ-29.

Те бяха обявени от Министерството на отбраната чрез договаряне с публикуване на обявление – с предварителен подбор. Общата им стойност е 36 млн. лв. без ДДС. С данък добавена стойност сумата е  43,2 млн. лв.  

Едната е за доставка на два ремонтирани двигателя РД-33 за самолети МИГ-29 с прогнозна стойност 22 млн. лв. без ДДС. Обявена е през март месец, 2023 година. "ТЕРЕМ-Холдинг" е единственият кандидат със заявление за участие в нея. Получил е покана да представи първоначална оферта и да участва в договарянето, но до крайния срок – 27-ми юни, не е подал предложение. Това е причината от военното ведомство да прекратят процедурата.

Втората поръчка, обявена през април, е за основен капитално-възстановителен ремонт на самолетни двигатели РД-33 с прогнозна стойност 16 млн. лв. без ДДС. Кандидати за нея са "ТЕРЕМ-Холдинг" ЕАД - с подизпълнител "Луцки ремонтен завод "Мотор" (Украйна) за 90% от дейностите, и полската Wojskowe Zaklady Lotniczе.

От "ТЕРЕМ" са предложили цена за основен ремонт на един двигател 2 581 700 лв. без мито и ДДС. А за всичките шест броя двигатели – 15,5 млн. лв.   След преговорите окончателното предложение на Wojskowe Zaklady Lotniczе за ремонт на един двигател е 3,1 млн. лв. без мито и ДДС, а за всичките шест – близо 18,7 млн. лв. 

Класиран на първо място е "ТЕРЕМ-Холдинг", а конкурентът му – на второ място. Впоследствие обаче, когато когато държавното дружество е поканено да сключи договор с Министерството на отбраната, изпраща писмо с отказ. Тогава за изпълнител е определена полската компания.

ОЩЕ: България получи втория двигател за МиГ-29 от Полша

"ТЕРЕМ-Холдинг" ЕАД

Акционерният капитал на дружеството по последни данни (2021 г.) е в размер на 53 331 210 лв., разпределен в същото количество поименни акции с 1 лев номинална стойност всяка. Едноличен собственик на капитала е българската държава чрез министъра на отбраната. Дейността му е извършване на капитален и среден ремонт на военна техника, въоръжение, боеприпаси и друго военно-техническо имущество.

Негови дъщерни предприятия са: "ТЕРЕМ-КРЗ Флотски арсенал", "ТЕРЕМ-Хан Крум", "ТЕРЕМ-Ивайло", "ТЕРЕМ-Летец", "ТЕРЕМ-Цар Самуил" и материални права върху активи и пасиви на бившето "ТЕРЕМ-Овеч". Има право на глас в "Ген. Владимир Заимов" ООД – Божурище, и „Елметинженеринг“ ООД.

В последния годишен финансов отчет от дружеството подчертават, че военният конфликт между Русия и Украйна е особено значимо събитие, което води и ще води до множество политически, социални и икономически последици за целия свят.

"Предвид наличието на дългосрочен бизнес с руски дружества по повод доставки на материали и стоки, ръководството счита, че дружеството е пряко засегнато от конфликта. Ръководството осъществява маркетингови проучвания и контакти с други контрагенти за доставки и услуги, които да заместят руските доставчици с цел изпълнение на договори за модернизиране на Българската армия", се посочва още в него.

Дружеството е работило на загуба само през 2014 г.

Припомняме, че Русия прекрати действието на сертификатите, издадени на три авиоремонтни предприятия - две в България и едно в Чехия. Става дума за българските "ТЕРЕМ - Летец" и "Авионамс", както и за чешкото "Лом Прага".

"ТЕРЕМ-Летец" е специализиран в ремонт на вертолети Ми-17, Mи-8, Mи-14ПЛ/БТ, Mи-24В/Д/П, Ми-2 и Ка-26 и други.  

"Авионамс" предлага услуги по капитален ремонт и модернизация на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, както и на редица самолети от типовете МИГ СУ и учебните Л39.

ОЩЕ: МиГ-29 с монтирани два полски двигателя е готов да лети

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес