Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Техеран се задушава

04 януари 2013, 10:31 часа • 13153 прочитания

Училищата, университетите и административни служби ще бъдат затворени в иранската столица Техеран за втори път в рамките на един месец в събота, последният работен ден от иранската седмица. Това се дължи на високата степен на замърсяване, заяви в четвъртък управителят на иранската столица Мортеза Тамадон.

Службите за спешна помощ в Техеран посъветваха жителите да избегнат ненужно излизане, съобщи иранската информационна студентска агенция ISNA.

Тамадон посочва, че комисия за контрол на замърсяването е взела това решение заради постоянния смог през последните три дни, съобщава агенция Мехр.

"Затварянето не е решение, но това е най-доброто решение, като се има предвид продължаващото високо ниво на показателите за замърсяване", каза той. Според него всички спортни прояви ще бъдат отменени до началото на следващата седмица. Само здравните и спасителните служби ще продължат да работят.

Подобна мярка бе взета на 3 декември 2012 г. в Техеран, когато министърът на здравеопазването прикани жителите да напуснат града.

Властите в столицата обявиха ограничения за движението в града, предаде БЛИЦ.

Техеран е сред най-замърсените градове в света поради географското си разположение в котловина на 1500 метра над морското равнище, заобиколен от планини и постоянно нарастващ трафик. В столицата живеят 8 милиона души. Освен това, иранските автомобили са с по-голям разход на гориво, отколкото в други страни, и то такова с по-ниско качество.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес