Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Танов: Човек от ДАНС извади тефтерчето на Рашков, рано е да се коментира кой фигурира вътре

22 януари 2014, 19:24 часа • 24385 прочитания

Ако бъдат разследвани други престъпления на Кирил Рашков, ще станат известни доста връзки и с политици, и с митничари, и други. Това каза бившият директор на Aгенция „Митници” Ваньо Танов пред БНТ.

Това, което ми прави впечатление е, че след скандалите в Катуница, едва ли не, Рашков беше вкаран в затвора, но за закана за убийство. Той има достатъчно много и други престъпления, каза още той.

„Още през 2009 година на Кирил Рашков беше извършена проверка от Агенция „Митници” в момент, когато произвежда незаконно спирт. Става въпрос за доста голяма производителност. Има образувана преписка, има образувано дознание. Знаете за напрежението от 2011 година в село Катуница”, обясни Танов.

Бяха извършени обиски в домовете на Кирил Рашков, допълни той. По думите му - на една от оперативките в Министерство на финансите, министърът на финансите казал, че службите са иззели тефтерче. „Аз поех инициатива и се свързах с колега от ДАНС. Исках за моята агенция аз да изясня случая. След среща ми беше потвърдено, че е иззето такова тефтерче, но е рано да се коментират лицата, които фигурират вътре, защото трябва да се направят съответните проверки. Приех тези аргументи”, каза още бившият шеф на Агенция „Митници”. По думите му - всеки един може да попадне в такъв тефтер, може и злонамерено.

„За мен тези аргументи на колегите от ДАНС бяха приемливи , за да се изясни има ли вярно нещо или е подхвърлено за компромат. От 2011 година досега би трябвало да бъде извършена проверка на лицата, които фигурират вътре”, заяви Танов. Прокуратурата е отговорила, че това тефтерче не фигурира в протоколите от обиска, заяви той. По думите му - важно е как е иззето това тефтерче– дали оперативен работник си го е сложил в джоба или, ако е иззето и отбелязано в протокола, има основание за образуване на дело. Това тефтерче излиза, защото не е иззето по надлежен начин. „Аз разпоредих извършване на проверката на базата на информацията, с която съм разполагал. Той наистина е цар в региона и едва ли не никой не може да го проверява”, обясни Танов. Една от първите ми проверки беше именно на него, каза бившият директор на Агенция „Митници”.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес