Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Танева: Започваме пръскане в крайдунавските общини за заболяването заразен нодуларен дерматит

04 май 2016, 13:11 часа • 473 прочитания

Започваме пръскане в крайдунавските общини за заболяването заразен нодуларен дерматит.

Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, след заседанието на Министерски съвет.

„В рамките на допълнителните средства в размер на близо 15 млн. лева, които бяха предоставени с решение на Министерски съвет за покриване на разходи по дейности свързани с овладяване на заболяване заразен нодуларен дерматит, има направена организация заедно с кметовете на дунавските общини да бъдат третирани площите около северната граница на страната”, заяви земеделският министър, цитиран от Агенция "Фокус".

Площите, които ще бъдат третирани от страна на държавата ще бъдат близо 1 милион декара. Общините, в синхрон и организация с МЗХ в лицето на БАБХ, ще извършат и своите дейности”, допълни Десислава Танева.

По думите й ще бъде направена комуникация с Румъния, за да може и пръскането против заразата от тяхна страна да бъде направена в синхрон.

„Към днешна дата огнищата, които са открити в България на заболяването заразен нодуларен дерматит са 34. Новооткритите са в област Смолян, в населени места на 1 км. северно от южната гръцка граница и в област Перник”, заяви министърът на земеделието и храните.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес