Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Танева: Предстоят нормативни промени относно контрола върху стопанисването на горския фонд

15 септември 2016, 17:10 часа • 850 прочитания

Предстоят нормативни промени по отношение на контрола върху стопанисването на горския фонд.

Това каза пред журналисти земеделският министър Десислава Танева след среща с кмета на Габрово Таня Христова, на която са се обсъдили темата по отношение на стопанисването на горския фонд, предаде Фокус.

„В предните два месеца имаше случи, след тях се взеха мерки и съвместни действие с всички органи – общински, държавни, контролни управляващи предприятия и Регионална дирекция по горите, за прекратяване на тези практики и наказване на лицата. Извършиха се и кадрови промени на територията на горските стопанства. Това, което предстои са нормативни промени по отношение на контрола върху стопанисването, най-вече на частни гори, където са най-големите проблеми”, заяви тя.

По думите ѝ в районите на Габрово, Ловеч, на Велико Търново има най-висока концентрация на частни възстановени горски имоти. „Върху тези имоти най-често има и най-бруталните нарушени, които могат да се видят в горите, най-вече и нерегламентираните голи сечи”, обясни министър Танева. По отношение на това към каква промяна трябва да се върви, тя посочи, че върху ограничаване на възможността за издаване на позволителни за сеч и после приемане на работата, така че да се рискува добив много повече над позволителните. „Второ, ограничаване и на частните територии във времето, в което може да се извършва такава сеч – да има време, в което това да се извърши”, уточни министър Десислава Танева.

Тя изрази надежда, че промените, които ще се направят в тази посока, ще доведат до добри резултати.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес