Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Танева: България все още не е „свободна” от чумата, Вигенин я обвини, че върви по стъпките на Порожанов

25 септември 2020, 13:31 часа • 2192 прочитания

България все още не е държава свободна от чумата по дребните преживни животни и към момента е вписана във всички регистри на Европейската комисия (ЕК) с този статут. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева в отговор на депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен контрол. Наложени са забрани и ограничения за вноса на агнешко месо от България в Северна Македония, Турция, Казахстан, Украйна и Руската федерация, отчете тя.

През периода юни – юли 2018 г. са потвърдени общо 7 огнища на чума по дребните преживни животни – 6 в община Болярово и едно в района на Бургас. Окончателният доклад от 16 май 2019 г. от Референтната лаборатория на Европейския съюз за чума по дребните преживни животни потвърждава, че през 2018 г. и с е имало болни кози и овце.

Като най-вероятна причина за заболяването пък е посочен нелегалния внос на заразени животни от Турция. Танева бе категорична, че здравните власти са приложили всички задължителни мерки, изисквани от националното и международното законодателство, с цел опазване здравето на животните и гарантиране на свободната търговия. Освен това всички решения на Българската агенция по безопасност на храните са били регулярно обсъждани в ЕК.

„По граничните райони на страна се изпълнява програма за предпазни мерки срещу трансграничните заболявания по животните през 2019 – 2021 г.”, поясни земеделският министър.

Вървите по стъпките на министър Порожанов, сигурно отговорите ви ги подготвят едни и същи експерти, които трябва да оправдаят действията си“, отбеляза Вигенин, недоволен от отговора на министъра на земеделието, храните и горите.

За пръв път в отговор на министър чувам за слаб щам на вируса. Във всичката литература, която изчетох по въпроса през тези години никъде не съм срещнал възможността да има слаб щам на чумата по дребните преживни животни. Обратно – всички познати щамове на вируса са доста смъртоносни и силно заразни“, подчерта заместник-председателят на НС.

„На практика вирус не е намерен, защото иначе такъв щам щеше да бъде изолиран. Това, което беше намерено, не само в община Болярово, но по стада в областите Бургас, Хасково и Ямбол, е вероятно използването на ваксина, която не е отговаряла на изискванията.

Поради тази причина, след като станаха ясни тези факти, в следващите месеци повече подобни заповеди за избиване на животни не са издавани“, каза още Кристиан Вигенин.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес