Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайни от римската кухня върху пощенски картички

05 март 2014, 16:02 часа • 18709 прочитания

Пощенски картички, на които са изрисувани римски крепости от поречието на Дунава и са изписани рецепти на римски гозби, отпечата Историческият музей в Русе.

Идеята бе представена от етнографа Искра Тодорова и археолога Деян Драгоев, като целта е картичките да се използват за туристическа реклама и за образователни програми по история. Те ще се разпространяват и по туристически борси, пише БГНЕС.

Крепостите, които са се намирали по границата на Римската империя /т.нар. лимес/, са Ятрус, Сексагинта Приста, Тегра и Трансмариска. Те са пресъздадени от русенския художник Огнян Балканджиев според начина, по който някога са ги рисували средновековните преписвачи на римски пътни карти и пътеводители.

От другата страна на пощенските картички са отпечатани рецепти от римската кухня, издирени от етнографите. Характерното за тях е, че са с продукти, които се ползват и до днес, но без пропорции – просто те не са се запазили през вековете.

Заедно с римските рецепти са представени и ястия от Русенския край. Сред кулинарните вкуснотии има свински ребра със сини сливи, свинско с праз и дюли, морско фрикасе, баница "Макарина", рибното ястие еченица. Запазени са имената на гозбите от миналото – например някогашните "Пиленца" всъщност са сарми с кисело зеле. Ястията се приготвят само с местни продукти. Оказва се, че сред тях са краставиците, които са били любими на не един римски император.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес