Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвременна България - купуваш си билет за несъществуващ влак

03 август 2018, 07:30 часа • 6502 прочитания

Невероятно или не съвсем, но БДЖ отново влиза в информационния обмен заради постижение, достойно за наградите "Дарвин". Оказа се, че железниците ни са продали билети на десетки пътници, но не са пуснали влак, с който те да се придвижат. 

Според информация на в. "Сега", пътуващите по линията Бургас - София с прекачване в Карлово вчера чакаха с часове на жегата, след като се оказа, че влакът Карлово - София, за който са си платили, липсва.

За проблема се разбрало чак след известно време, когато влакът не дошъл тогава, когато трябвало. Десетки други хора се оказаха "увиснали" по цялото трасе - също с купени билети. На карловската гара официално било обявено единствено, че влакът за 13:25 часа е отменен. На пътниците било съобщено, че евентуално до вечерта може да мине друг влак по същата линия, но служителите на БДЖ не уточнили никакъв час. Затова част от хората не посмели да мръднат от гарата, за да не го изпуснат.

Впоследствие от БДЖ обясниха, че проблемът бил технически - имало техническа неизправност с мотрисата и нямало възможност да бъде осигурен друг подвижен състав по това направление. Пътниците пък можели да се качат на друг влак в 17:48 часа, което е над 3 часа след обявения час за тръгването на влака, за който те са си платили. При желание хората можели да си върнат билетите и да получат парите си обратно, обясниха от железницата и добавиха, че това било обичайна практика.

На потърпевшите не е предложено и трансбордиране - да бъдат превозени с автобус до друга гара, където да направят връзка, или директно до София. Те били оставени сами да се справят със ситуацията и затова всеки, който е могъл, е опитал да си осигури алтернативен превоз.

Правилата на Европейския съюз

Ако стане ясно, че ще пристигнете в крайната си дестинация със закъснение от най-малко 1 час, имате право да се откажете от пътуването и да поискате незабавно да ви върнат сумата, която сте заплатили за билета. Също така имате право на връщане до вашето първоначално място на заминаване, ако закъснението ви възпрепятства да изпълните целта на своето пътуване. Имате право и на превоз до вашата крайна дестинация при първа възможност (или на по-късна дата по ваш избор), което включва и ползване на алтернативен транспорт, ако влакът е блокиран и превозите по линията са преустановени. Имате право и на храна и напитки (пропорционално на времето на чакане), както и на настаняване в хотел, ако се наложи да останете за през нощта.

Ако решите да продължите пътуването си по същия маршрут или да приемете алтернативен транспорт до вашата дестинация, възможно е да имате право на обезщетение в размер на 25% от цената на билета, ако закъснението е между 1 и 2 часа; 50% от цената на билета, ако закъснението е над 2 часа. Няма да получите обезщетение, ако сте били информирани за закъснението, преди да си купите билета. 

Ако смятате, че правата ви са били нарушени, можете да подадете жалба до железопътната компания, която трябва да ви отговори в срок от 1 месец. Ако нейният отговор не ви удовлетворява, можете да се свържете с компетентния национален орган.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес