Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за наблюдателна мисия в Сирия

21 април 2012, 20:55 часа • 5063 прочитания

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, която разрешава мисия от 300 души да следи за примирието в Сирия, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Според нея, невъоръжените военни наблюдатели ще бъдат изпратени първоначално за период от 90 дни, ако генералният секретар на ООН Бан Ки Мун реши, че е безопасно да заминат.

Съветът вече одобри предварителна мисия, но няколко западни посланици подчертаха опасността от изпращането на невъоръжени наблюдатели в Сирия, където насилието не е спряно след влизането в сила на примирието.

„Това е безпрецедентна стъпка, да се изпрати невъоръжен персонал на ООН в толкова опасна обстановка. Това е пълен риск”, каза британският посланик Марк Лайъл Грант.

„Мисията ще се провали в задачата си, ако режимът продължи да нарушава ангажиментите си и да възпрепятства работата на мисията”, допълни той.

САЩ и Великобритания отказаха да са сред вносители на резолюцията, заради съмнения в нейното бъдеще.

Сред европейските сили Франция и Германия решиха да са сред вносителите заедно с Русия, за да покажат подкрепа за мирния план на посредника на ООН и Арабската лига Кофи Анан.

Редактор: Ирен Габарска

Деян Георгиев
Деян Георгиев Отговорен редактор
Новините днес