Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветът на Европа поиска забрана на "Златна зора"

16 април 2013, 15:20 часа • 12516 прочитания

Комисарят по човешки права към Съвета на Европа Нилс Муизниекс призова Гърция да разгледа възможността да забрани крайнодясната партия "Златна зора", която разполага с 18 места в гръцкия парламент, предаде БГНЕС.

Той призова правителството в Атина да вземе допълнителни мерки за спиране на насилието, предизвикано от расизъм.

Муизниекс посети Гърция от 28 януари до 1 февруари и подготви доклад от 32 страници. В него се изразява сериозна загриженост от нарастващото насилие спрямо имигрантите в страната.

В доклада "Златна зора" е определена като "неонацистка политическа партия, използваща насилие", която трябва да бъде изолирана съгласно международните конвенции за човешките права, подписани от Гърция.

Комисар Муизниекс отбелязва, че "международното споразумение за избягване на всякакъв вид расова дискриминация и европейският договор за правата на човека, които са ратифицирани и имат юридическа сила в Гърция, позволяват налагането на ограничения на дейността на хора, които подкрепят и участват в случаи на расизъм и други престъпления от омраза".

Според него това важи и за дейността на политически организации, включително партии като "Златна зора", на които може да бъдат наложени резултатни санкции или забрана, което е подкрепено в гръцкото законодателство.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес