Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Състоянието на самозапалилите се мъже остава тежко

28 февруари 2013, 13:51 часа • 4118 прочитания

Критично остава състоянието на 53-годишния Венцислав Василев и след направените днес операции. Това съобщиха от Клиниката по изгаряния на Университетска многопрофилна болница "Свети Георги", където е настанен пациентът.

Днес бяха направени първите хирургични интервенции за облекчаване на кръвоснабдяването на горните крайници и гръдния кош, но и след тях мъжът остана на апаратна вентилация в реанимационния сектор на клиниката.

Към операциите трябваше да се пристъпи вчера, 27 февруари. Отглагането бе заради усложнение в белите дробове, затова екипът хирурзи направи единствено бронхоскопия. С тази процедура бе извършено изследване и механично почистване на дихателните пътища от саждите и останалите частици, попаднали там вследствие на самозапалването. Бронхоскопия е направена и днес, за да продължи процесът на изчистване на дихателната система.

Мъжът бе транспортиран в пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" вечерта на 26 февруари в кризисно състояние и с дълбоки изгаряния. Впоследствие се оказа, че има и тежък токсичен шок и съмнения за вдишани топли пушечни газове. Термичните травми се определят като трета степен на сериозност и са засегнали 75% от повърхността на тялото му.

53-годишният Венцислав Асенов Василев се самозапали в сградата на община Раднево на 26 февруари. Инцидентът стана около 15:30 часа. Мъжът е в много тежко състояние и е транспортиран в Клиниката по изгаряния в Пловдив.

"Много е неприятно това, което се случи", заяви д-р Юлиан Илчев, кмет на Раднево. Той обясни, че мъжът не е искал среща с него досега. Не издигал и някакви искания или лозунги срещу общината. През есента е работил по програмите за временна заетост на археологически обект в Радневско. В момента обаче и той, и жена му били без работа. Когато влязъл в сградата на общината мъжът се обърнал към служителката на пропуска и казал: "Искаш ли да се запаля", след което лумнал в пламъци. Общинари смятат, че се е полял с бензин точно преди да влезе в сградата. Охранител на общината скочил да гаси мъжа, но пламъците бързо го обхванали. Разнесъл се силен дим в коридорите на общината. Веднага пристигнала и линейка, но Венцислав вече имал тежки изгаряния. Пострадалият в момента се намира в Клиниката за изгаряния в Пловдив. Той е със 75% изгаряния.

Само за един месец това е третият самозапалил се мъж от отчаяние.

Варненецът Пламен Горанов се самозапали пред община Варна. Горанов е отишъл до кметството във Варна с две туби бензин и един ултиматум: "Оставка на Кирил Йорданов и на всички съветници до 5 часа на 20 февруари". Пламен Горанов изля пет литра бензин върху себе си и се запали като факла пред кметството. Той е все още в медикаментозна кома в болницата във Варна и тече кампания за кръводаряване за него.

Първият случай на самозапалил се човек е от 18 февруари. Тогава отчаян от живота млад мъж се запали в центъра на Велико Търново на бул. "България". Той се заля с бензин на пешеходна пътека и се подпали със запалка. Въпреки опитите на случайно минаващ възрастен мъж да го спаси, отчаяният човек по-късно почина. Самозапалилият се обяснил на спасителя си, че го е направил, защото е отчаян от живота.

На снимката: Семейството на Венцислав Василев

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес