Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Състоянието на армията: Остаряла техника и липса на кадри, но с положителен хоризонт

30 май 2018, 09:30 часа • 3209 прочитания

Докладът за състоянието на отбраната, е достатъчно критичен, достатъчно ясен. Разбира се, случиха се и добри неща и това, че отбраната стана приоритет, е изключително важно. Това заяви в ефира на БНТ ген. Константин Попов, председател на комисията по отбрана в Народното събрание, относно бъдещето на българската армия.

Най-важното, което очакваме да се случи, са проектите за инвестиционни разходи. Много е важна тази година за състоянието на армията, категоричен бе ген. Попов. Сухопътни войски са видът на въоръжените сили, които най-много се виждат. Техниката е остаряла, това е първото. Нямаме достатъчно желаещи да постъпят в армията, имаме сериозен недокомплект. Няма как да се случи обаче всичко това за един ден. Важно е да се види тенденцията, а тя е добре очертана - увеличиха се възнагражденията и наистина военнослужещите да бъдат достойно заплатени и да има отношение към тях, коментира Константин Попов.

Увеличихме възнаграждението с 10%, догодина се очаква подобно увеличение. В системата за отбраната имахме един застой. Трябва да заделяш пари за отбрана. Това, което прави правителството, е достойно за уважение - търси се една балансирана политика. Приветствам това, че отбраната стана приоритет, отбеляза генералът.

Имаше период, в който никой не мислеше, че ще има бъдещи конфликти и навсякъде, включително в НАТО, бюджетите бяха намалени. Имаше и финансови кризи. Субективните причини, свързани със състоянието на армията, са свързани с това, че за да строиш една армия, ти трябва време. Сега е даден ясен хоризонт, каза Попов.

Ген. Константин Попов

По думите му България наистина е закъсняла с проектите за модернизация на армията. Тази година, ако нямаме успех, това ще постави под въпрос политиката на правителството в сектор "Отбрана", поясни още председателят на ресорната комисия в парламента.

Според мен няма как да искаме оставката на министър, който иска да модернизира сектора, за който отговаря, коментира още ген. Попов по повод исканата оставка от страна на лидера на "Воля" Веселин Марешки на военния министър Красимир Каракачанов.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес