Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия ще изпълни условията на ЕС, но няма да признае Косово

09 ноември 2012, 19:14 часа • 5121 прочитания

Сръбският президент Томислав Николич започна посещението си в Атина със среща със своя гръцки колега Каролос Папуляс, предаде Б92, цитирано от БГНЕС.

Гръцкият държавен глава отбеляза пред репортери, че геополитическата обстановка в региона е чувствителна, което прави двете страни длъжни да проявяват солидарност, що се отнася до критичните национални въпроси и исторически приятелските отношения.

Николич пък обяви, че защитата на сръбския суверенитет е национален интерес. Той благодари на Папуляс за оказаната подкрепа по въпросите за запазване на сръбската териториална цялост и членство в ЕС, и обеща, че Белград ще отвръща със същото.

"Сърбия ще помага на Гърция, ако тя иска да разреши част от проблемите си. Имаме приятелство, репутация и доверие, така че можем да помагаме на хората да се помиряват".

Гръцкият държавен глава наблегна също на позицията на Атина относно Кипър и съседна Македония. Той изтъкна, че Гърция подкрепя сръбската интеграция в Евросъюза и че главната й политика е да защитава стабилността и мира.

"Подкрепяме присъединяването в ЕС на целите западни Балкани. По този начин ще постигнем общоевропейската цел и ще затвърдим стабилността в Сърбия", заяви Папуляс.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес