Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съкровище от 3000 г. пр. хр. бе върнато в България след операция на ДАНС

14 април 2014, 14:16 часа • 28289 прочитания

Съкровище, от третото хилядолетие преди Христа, е върнато в България при самостоятелна операция на ДАНС. Това каза пред журналисти директорът на Националният исторически музей - проф. Божидар Димитров, предаде „Фокус”.

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев уточни, че работата е изцяло на ДАНС - без участие на външни служби. Отказа да коментира къде е заловена находката и да разкрие подробности около операцията.

„При операция на ДАНС срещу българска престъпна група задържано това съкровище, което има изключителна преди всичко научна стойност. Научна защото е от третото хилядолетие преди Христа във време, когато нямаме белези на висока цивилизация по българските земи. Заловени са около 15 хиляди златни детайли. Те са от три огърлици в един некропол. Носили са ги високопоставените дами”, каза проф. Божидар Димитров.

„Това е дело на много високотехнологична цивилизация по българските земи, която присъства на европейския континент. Но това е нещо нормално, защото ние сме териториалното звено между Азия и Европа и тази част на Азия – Месопотамия, където се развива за първи път високо човешка цивилизация. Първо тя стъпва по българските земи и оттам се прехвърля в следващите хилядолетия в Европа. Цената на тези съкровища нямат стойност. Тя се определя от търсенето и предлагането. Може да започне от сто хиляди евро и да достигне 5 или 10 милиона”, допълни още той.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес